A Mala Buddhista imafüzér, elődje a különböző kultúrákban fellehető rózsafüzéreknek. Meghódította a keleti népeket és kultúrájukat, majd nyugaton is elterjedt.

A Mala/Málá lelki gyakorlatok során használt eszköz. A mantrák, különleges szó formulák, imádságok ismételgetésére, számolására használják. A Maláknak nagy szerepe van meditációknál, energetizálásnál, leborulásnál, illetve a karma oldásában is.

A lelki gyakorlatok fő célja, hogy önmagát megismerhesse a lélek, békében szeretetben éljen önmagával, illetve a környezetével, külső-belső világával vagy akár gyógyuljon.

Világ népek füzéreinek a közös jellemzője, hogy a rajtuk találkató szemek száma a 9-es szám többszörösei. A 9-es szám képviseli a teljességet. Vannak olyan Malák, füzérek melyek szem számai 3-mal oszthatók. Ez szintén az teljességet-egységet jelentik a kultúrákban (pl. Szentháromság, a Keresztényeknél: Atya/ Fiú / Szentlélek. A Buddhizmusban Buddha / Dharma-tan / Szangha- gyakorló közösség. A Hinduizmusban a három istenséget Brahma / Visnu / Siva). Vagy utalhat a 3as szám a múlt / jelen / jövő lényegére is.

A Malák gyakran 108 szemből állnak. A 108 számnak szintén jelentősége van. A Buddhizmusban 108 Klésat tartanak számon, a tudat 108 szennyeződését mutatja, ami gátolja a megvilágosodást. 109-ik szem a Guru szem jelképezi a Mestert a Malában és a megvilágosodást, a 108 szemen keresztül pedig alkalmunk van megszabadulni ezektől a tudati szennyeződésektől. A Mala Guru szemet nem szabad átlépni ez jelképezi a mester felé az alázatot, a hitet benne és a tanításokban, illetve a rezgését is, hiszen nagy segítséget nyújt a megvilágosodáshoz vezető úton. Ha elértük a fő Guruszemet, akkor visszafele ismét mantrázhatunk a Malával ez a körforgást jelképezi. A léleknek mindent meg kell tapasztalnia.

Nem csak 108 szemekből álló Malák vannak, hanem akár 18, 21, 27, 54 +Guruszemet is tartalmazhatnak.

A Mala azért is fontos, hogy energetizáljon. A fejlődéshez, elengedéshez, feldolgozáshoz, gyógyuláshoz rezgésre, energiára van szükség. Minél jobb minőségű kövekből, anyagból készül a Mala annál nagyobb rezgést lehet általa megidézni.

A Mala nem egy sima nyaklánc vagy karkötő! Tisztítja, dolgozik a karmán, szívja magába a blokkokat, nehézségeket, betegségeket. Stb. Ha tulajdonosa megoldotta az adott Malán lévő problémakört, akkor azt a Mala magába szívja és elszakad. Sokan sokféleképp cselekszenek ezután, valaki újra fűzeti, mi ezt nem ajánljuk, hiszen nem kellene visszavenni azt az adott problémát/problémákat, amiket kiszedett a Mala! Ezért lehetőleg, ha elszakadt, akkor össze kell gyűjteni úgy, hogy nem ér hozzá senki. (PL egy zsebkendővel érdemes egy szatyorba gyűjteni majd a szakadt Malát és a szemeit, bedobni egy folyóba.)

A lehető legjobb dolog, ami a kővel történik, hogy dolgozik, segít a dolgaidon, nehézségeken és végül megszabadít tőle.

A Malákat nem csak buddhisták hordják, bárki viselheti. Nem véletlen, hogy megtetszik egy adott kőből/ kő összeállításból álló Mala, hiszen az adott ásványkő oldja az éppen aktuális külső-belső világ történéseit, vagy akár segíti az egészséges, szeretetteljes, boldog állapotok elérését, megtartását.