A Mala tradicionálisan meditáció gyakorlásánál használatos eszköz. A mantrákkal rezgést idéznek elő, amelyek gyógyítólag hatnak testileg és lelkileg. Leborulásoknál szintén segít a számlálásokban, illetve a Mala magába szívja a negatív karmát, amitől ez által megtisztultunk. A mantra ismételgetésével 1 pontra összpontosítja a figyelmet és az érzékeket, ezáltal edzi a tudatot.

A különféle ásvány, drágakő és féldrágakő Malákat különféle célokra használják. A Hematit Mala megtisztít a negatív rezgéstől, akarattól, szándéktól. Az Obszidián Mala megmutatja, miben vagyunk elakadva és hogyan tudjuk rendezni sorainkat, továbbá eloszlatja a káoszt. Az Aquamarin Mala segíti az önkifejezést és a boldog, békés, hűséges párkapcsolat köve. A Türkiz Mala önbizalommal tölt el és bátorságot ad. A Rodonit Mala segít feldolgozni minden jelen életben szerezett fájdalmat. A Dzi kő szerencsét hoz és védi a családot…

Vannak, akik a nyakukban hordják, de akadnak olyanok is, akik a csuklójukra tekerve élvezik áldásos hatását. Vannak, akik egy kis szütyőben tartják maguk mellett a zsebükben, táskájukban.

A Mala segíti a lelki felemelkedést és tisztaságot. Segít a tisztulásban testi, lelki, szellemi betegségek gyógyírja is lehet. A Mala elvezet önmagunkhoz, segít felismerni tiszta lényünket.